Kojení jako antikoncepce

11.01.2015 13:22

Když jsem se narodil, bylo nás na světě asi tři milliardy. Teď je nás šest. Už z toho je vidět, že v posledních desetiletích se lidstvo potýká s problémem populační exploze. V rozvojových zemích jdou ženy z jednoho těhotenství do druhého a počet členů rodiny tak nezřídka přesahuje desítku. Představa, při které se ježí vlasy novopečené mamince, která si před pár týdny přinesla z porodnice růžového drobečka, roztomilého sice, přesto ale věčně pokakaného a ve dne i v noci řvoucího. Přesto jsou na světě národy a oblasti, kde tento problém nemají...(celý článek v pdf)

Článek o vztahu kojení a plodnosti se věnuje antropologii rozmnožování a z toho vyvozuje poučení pro současnost. I když je staršího data, vše, co je v něm napsáno, platí. Jenom názvy přípravků a jejich ceny zastaraly. Místo Exlutonu dnes máme JIné přípravky (stejného složení) a podkožní implantáty se u nás stáhly z trhu. A k Depo-Proveře přibyla podobná Sayana, ale ani jedno už dávno nestojí 117,- Kč.

A pak se ještě omlouvám Křovákům (správně Khoi-Sanům) zmíněným v článku: nežijí na úrovni starší doby kamenné, jak píšu, ale přesněji na úrovni tzv. mladšího paleolitu.