Žena a rakovina

11.01.2015 11:32

Toto je jeden z těch článků, který bych dnes napsal zcela jinak a jehož informační hodnota zastarala také dost významně. Uvádím jej proto jen z jakési autorské ješitnosti.

Pokud jde o rakovinu prsu, zdravotní pojišťovny mamografii už samozřejmě hradí (od 45 let každý druhý rok), máme možnost i identifikovat genetické mutace, které vedou k vysokému riziku zhoubných nádorů mléčné žlázy a vaječníku (zejména tzv. mutace BRCA 1 a 2) a jako léčebný zákrok se dnes již často volí jen kosmeticky přijatelné odstranění části mléčné žlázy. Ale opakuji: odborník na to nejsem, prevenci rakoviny prsu se věnuje https://www.mamo.cz/; stránky, pokud vím, řídí MUDr M. Skovajsová, PhD, kterou znám a které si velmi vážím.

Zcela jinak bych napsal i odstavce o rakovině děložního hrdla; dnes totiž víme s naprostou jistotou, že tento druh rakoviny způsobují některé typy tzv. lidského papilomaviru a umíme proti nim očkovat. I když to, co píšu o preventivních vyšetřeních, stále platí, alespoň u dnešní ještě neočkované generace žen, tedy ženy od, řekněme, "časného středního věku".

Článek tedy dnes ani nestojí za to číst, pokud by přece jen někdo chtěl, je  tady ve formátu pdf.